Duurzaam ondernemen, één van de 5 trends in de war for talent om je als werkgever aantrekkelijker te maken.
Duurzaam ondernemen: van theorie naar praktijk
Wat zijn volgens experts dé trends waarop je als aantrekkelijke werkgever van de toekomst moet inspelen? ‘Duurzaam ondernemen' is er één van, maar er zijn er nog vier om te ontdekken. Lees er alles over in de whitepaper.
De voorbije jaren kreeg maatschappelijk verantwoord werken een centrale plaats in meer en meer organisaties. Het uitgangspunt om met maximaal respect voor mens en omgeving te handelen, vertaalt zich ook in brede facilitaire uitdagingen voor organisaties en hun leveranciers. Van een verduurzaming van infrastructuur over catering, tot afvalbeheer en schoonmaak.
Duurzame droom
Samen met 150 andere landen ondertekende België VN-klimaatakkoorden om de opwarming van de aarde te beperken. Deze ambitie werd verankerd in een Green Deal, met als hoofddoel tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verminderen om zo in 2050 van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken.
Iedereen kan het verschil maken
Veel organisaties bouwen ondertussen al mee aan de weg naar deze duurzame droom, elk op hun eigen manier. Grote bedrijven kijken hoe ze het afval van hun bedrijfsrestaurants kunnen minimaliseren of zorgen ervoor dat hun schoonmaakploegen met milieuvriendelijke producten kunnen werken, terwijl kleinere organisaties hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld hun werknemers aan te sporen naar het werk te fietsen of openbaar vervoer te gebruiken.
Makkelijker gezegd dan gedaan?
Stilstaan is achteruitgaan. Verandering is daarom nodig, maar niet altijd even eenvoudig uit te voeren. Sommige obstakels kunnen makkelijk worden overbrugd met kleine aanpassingen, maar de grotere vraagstukken die een organisatie pas écht naar boven tillen op gebied van milieuvriendelijkheid, kosten meer tijd, geld en moeite.
Daarom kiezen bedrijven er vaak voor om hulp van externen in te schakelen. Zo kan hun management zich focussen op hun kerntaken, terwijl de facilitaire experten zich over oplossingen ontfermen.
Bij Facilicom vertalen deze oplossingen zich op verschillende manieren. De schoonmaakploegen van Gom werken bijvoorbeeld uitsluitend met milieuvriendelijke producten van ProBio en BioOrg. Business Unit Managers overleggen op strategisch niveau, samen met klanten zoals Your Nature, en zorgen voor een efficiënte, ecologische planning van schoonmaak werken. Food&i, Facilicom’s experten in bedrijfscatering, werken met innovatieve manieren om etensresten, verspilling en afval te minimaliseren zodat zowel onze eigen footprint, maar ook die van onze klanten, zo klein mogelijk blijft.
Van theorie naar praktijk
Hoe zulke oplossingen er dan concreet kunnen uitzien? In onze whitepaper ‘Trends en innovaties in de facilitaire wereld’ hebben we twee cases opgebouwd en uitgelicht, waarmee we hopen zowel klanten als ons netwerk te inspireren om beter te worden.
Meer te weten komen over de ‘Werkplek van morgen’? Klik hier om de whitepaper te downloaden. Veel leesplezier!